Kylä tutuksi -luennot 2022

TULEVAT LUENNOT 2024

Kylä tutuksi – yleisötilaisuus ”Kuorojen Jyväskylä” torstaina 11.4.

Yleisötilaisuus Jyväskylästä kuorojen kaupunkina järjestetään torstaina 11.4. klo 18 alkaen. Paikkana on yliopiston vanha juhlasali eli Seminarium-rakennus.

Jyväskylä on myös laajasti tunnettu kuorojen kaupunki. Tilaisuudessa musiikkineuvos Hannu Ikonen kertoo kuoromusiikin taustoista ja tämän hetken tilanteesta. Mukana keskustelussa on myös säveltäjä ja kuoronjohtaja Pekka Kostiainen. Tilaisuudessa esiintyy 1–2 kuoroa.

Tarkempi ohjelma päivitetään heti yksityiskohtien varmistuttua ja ilmoitetaan muun muassa seuran www-sivulla ja facebookissa.

Kuva: Jyväskylä kuorokaupunkina -matinea 2022 ©AhtiViluksela

MENNEET LUENNOT

Seuraava yleisötilaisuus torstaina 17.11.2022 Aiheena Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnot Jyväskylässä
 
Kaikille avoin keskustelutilaisuus Keltaisen kirjaston uusi elämä jjärjestetään torstaina 17.11. klo 18.00-19.30 Lähteessä, 1. kerroksen Tietoniekka-salissa.
Ennen tilaisuutta on opastettu kierros Lähteessä klo 17.00 alkaen, ohjeet ennakkoilmoittautumiseen löytyvät osoitteesta www.jyu.fi/tiedetta-kaikille
 
Aiheena ovat Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnot Jyväskylässä. Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus (Lähde) sai vuoden 2022 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon. Palkinto vahvistaa hyvinvointia ja rakennettua kulttuuriympäristöä.  
Tilaisuudessa keskustelemassa on tämän vuoden voittajakohteen peruskorjauksesta vastannut arkkitehti Ari Sipinen. Tilaisuudessa esitellään myös vuonna 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saanutta Puukuokkaa. Keskustelua johdattelee Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.
Tilaisuuden järjestävät Jyväskylän yliopisto, Jyväskylän kaupunki ja Jyväskylä-Seura. Tilaisuus on osa Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toimintaa, jonka kumppani Jyväskylä-Seura on. Vapaa pääsy!

Toiveena soiva sali – Jyväskylä-Seuran ja Jyväskylä Sinfonian järjestämällä
luennolla 5.9. tutkitaan Jyväskylä Sinfonian matkaa teatteritalosta Paviljonkiin ja
keskustellaan yhteisestä unelmasta – Mitä soiva sali tarkoittaa musiikin, yleisön ja
muusikoiden kannalta?

Jyväskylä-Seuran ja Jyväskylä Sinfonian Kylä tutuksi -luennolla maanantaina 5.9.2022 klo 18 pääkirjaston Minnansalissa kapellimestari Sakari Oramo kertoo kokemuksiaan eri salien
akustiikasta ja sen vaikutuksesta työskentelyyn. Muusikon näkemyksen sekä sanoin että sävelin tuovat Jyväskylä Sinfonian fagottisektion Sanna Wihinen ja Emil Fuchs.

Sakari Oramo on laaja kokemus akustiikasta kapellimestarin näkökulmasta. Hän on ollut mukana mm. Radion sinfoniaorkesterin siirtyessä Helsingin musiikkitaloon ja vaikuttamassa Lontoossa BBC:n orkesterin akustisiin ratkaisuihin. Oramo johtaa luentoviikolla Jyväskylä Sinfonian syyskauden avajaiskonsertin keskiviikkona 7.9. Jyväskylässä on ollut vuosikymmeniä haave soivasta konserttisalista. Parhaillaan valmistellaan Jyväskylän Paviljongin salin akustiikan uudistamista, jotta Jyväskylä Sinfonia voi siirtyä
Paviljonkiin konsertoimaan tammikuusta 2024 alkaen.

Tämänhetkistä tilannetta ja suunnitelmia esittelee Jyväskylä Sinfonian intendentti Emma Anttila sekä Jyväskylän Tilapalveluista suunnittelupäällikkö Kaisa Jokinen. Tilaisuuden juontaa Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Helinä Mäenpää. Muusikoiden näkökulman sekä sanoin että sävelin tilasuuteen tuovat Jyväskylä Sinfonian fagottisektion Sanna Wihinen sekä Emil Fuchs.

Luennon loppuun on varattu aikaa keskustelulle. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kylä tutuksi -luento
maanantaina 5.9.2022 klo 18-19.30
Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa.
Vapaa pääsy!

Lisätietoja:
Jyväskylä-Seura ry, puheenjohtaja Helinä Mäenpää, p. 050 5487422
Jyväskylä Sinfonia, intendentti Emma Anttila, p. 040 087 2168

Jyväskylän satamasta KYLÄ TUTUKSI -yleisöluento tiistaina 31.5.
 
Jyväskylän satama on kehittynyt kauppatavaran ja puun kuljetuksesta yhteiseksi olohuoneeksi, tapahtuma- ja kohtauspaikaksi.
 
Tervetuloa tiistaina 31.5. Klo 18-19.30 Jyväskylä-Seuran Kylä tutuksi -yleisöluennolle kaupunginkirjaston Minnansaliin, Vapaudenkatu 39-40.
 
– Kurkistus sataman historiaan, Mikko Jäkälä, Jyväskylä-Seura ry
– Satama vuosituhannen vaihteen kaupunkikehityksessä – muutos eteisestä olohuoneeksi, Leena Rossi, kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja, Jyväskylän kaupunki
– Sataman viimeaikaisia ja tulevia muutoksia, projektipäällikkö Ora Nuutinen, Jyväskylän kaupunki
– Satamankärkeen kesäkuussa aukeavan Sataman Viilun toiminta, markkinointipäällikkö Teija Rosti, Jyväskylän Sokos-hotellit ja Sataman Viilu
 
Keskustelua johdattelee Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Helinä Mäenpää 
 
Tervetuloa!
Vapaa pääsy!
Nykyhetken kuva Jyväskylän satamasta, kuvaaja Toni Ikonen, v. 2022
Nykyhetken kuva Jyväskylän satamasta, kuvaaja Toni Ikonen, v. 2022
Vanhempi kuva, Jyväskylän yliopiston opiskelijoita raittiuskiertueella, Jyväskylän satama, 1930-luvulla. Jyväskylän yliopisto
Vanhempi kuva, Jyväskylän yliopiston opiskelijoita raittiuskiertueella, Jyväskylän satama, 1930-luvulla. Jyväskylän yliopisto

MENNEET LUENNOT 2021

Ihmisen monimuotoinen luontosuhde – yleisöluento 28.4.2022

Kylä tutuksi -yleisöluennolla perehdytään ihmisen monimuotoiseen luontosuhteeseen useiden tutkijoiden ja käytännön esimerkkien kautta. Luonto on yhä merkittävämpi osa jokapäiväistä hyvinvointiamme. 

Jyväskylä-Seuran ja Jyväskylän yliopiston Tiedettä kaikille -toiminnan järjestämä kaikille avoin yleisöluento järjestetään torstaina 28.4.2022 klo 17-18.30  Huom kellonaika

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäellä, Historica-rakennuksessa, H 320, 3. kerros, Seminaarinkatu 15

Luonto mielessä, kielellä ja iholla: luontokäsityksen kirjo ja paikan merkitys luontosuhteessa.

Kaisa. J. Raatikainen, tutkija, Bio- ja ympäristötieteen laitos & JYU.Wisdom, Jyväskylän yliopisto

Luontosuhteen jäljillä, taiteentutkimuksen ja ekologian näkökulmia.

Kaisa Hiltunen, elokuvatutkija, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, JYU.Wisdom, Jyväskylän yliopisto

Jenna Purhonen, metsä- ja sienibiologi, Bio- ja ympäristötieteen laitos, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, JYU.Wisdom, jyväskylän yliopisto

Antti Vallius, maisemaan erikoistunut taiteen ja visuaalisen kulttuurin tutkija, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos, JYU.Wisdom, Jyväskylän yliopisto

Lähiluonnon saavutettavuus Jyväskylässä

Viivi Kuusiaho, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinaattori, Kulttuuriympäristön tutkimus, Jyväskylän yliopisto  

Haukanniemestä esteetön luontopolku 

Mervi Vallinkoski, maisema-arkkitehti, Jyväskylän kaupunki

Vapaa pääsy. Yleisöluennolla on maskisuositus. 

Tervetuloa mielenkiintoiselle luennolle kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Kuvat: Jyväskylän kaupunki, kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

 Lisätietoja:  

Jyväskylä-Seura

Helinä Mäenpää, puheenjohtaja

 050 5487422, helinamaenpaa1@gmail.com

www.jyvaskylaseura.fi

 

aiti_tytar_puunrunko_web
kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen

 

JYVÄSKYLÄ, Kehä Vihreä, 2020. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
 

Kylä tutuksi -luento 10.3.2022 Jyväskylän Lyseon menneisyydestä ja tulevaisuudesta

 
Tervetuloa torstaina 10.3.2022 klo 18 pääkirjaston Minnansaliin.

Maineikas Jyväskylän Lyseo on uuden edessä. Kurkistetaan menneeseen ja keskustellaan erityisesti tulevasta. Millaisia ajatuksia ja suunnitelmia on rakennuksen ja korttelin kehittämisestä.

Mukana keskustelussa mm. Lyseon vuoden 1961 ylioppilas Olavi Niemi sekä Jyväskylän kaupungin kiinteistöjohtaja Hannu Kantonen ja keskustan kehittämisen projektipäällikkö Janne Viitamies.
 
Tule mukaan kuulemaan ja keskustelemaan.

Kaikille avoimen Kylä tutuksi -luennon juontaa Jyväskylä-Seuran johtokunnan varajäsen, kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Eila Tiainen.

Tulethan terveenä! Maskisuositus.

Järjestäjä Jyväskylä-Seura

Tiistai 20.4.2021 klo 17.00–18.30  seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla ja kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen tallenteena.

Jyväskylän Hippoksen historia ja tulevaisuus
Heinäpellosta liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiskeskukseksi

Erkki Huovinen ja Anne Sandelin 

Hippoksella on järjestetty raveja, ajettu rallia ja urheiltu vuosikymmeniä. Tulevaisuuden Hippos on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, Pohjoismaiden suurin liikunnan, urheilun ja huippu-urheilun, terveyden sekä hyvinvoinnin ja tapahtumien keskus ja ainutlaatuinen liikunnan tutkimuksen, koulutuksen ja innovaatioiden osaamiskeskus.

Erkki Huovinen: Heinäpellosta jälkimoderniksi palvelukeskukseksi

Liikuntatieteiden tohtori ja yhteiskuntatieteiden lisensiaatti (Jyväskylän yliopisto) Erkki Huovinen  työskenteli eri tehtävissä Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluissa 1980-2014 ja teki väitöskirjan Hippos-Kampus -alueesta (Jyväskylän yliopisto).

Anne Sandelin: Hippos-hanke rakentaa tulevaisuuden osaamiskeskusta

Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin on Business Jyväskylän esimies ja työskentelee elinvoiman edistämiseksi, myös Hippos-hankkeessa. Hankkeen toteutuminen on monien toimijoiden ja rahoittajien yhteistyötä. 

Luennon yhteyteen järjestetään mahdollisuus ennakkokysymysten esittämiseen. Ennakkokysymyksiä Hippoksesta voi lähettää vielä torstaina 15.4. Osoitteeseen elinkeino@jyvaskyla.fi

Kysymyksiin vastataan luennon lopulla.


Tiistai 16.3.2021 klo 17.00–18.30 
 seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla

Kirjailija Vesa Niinikangas kertoo sanoin ja kuvin, miten nykyaika modernina elämäntapana muotoutui hänen isoäitinsä kauppias Ida Niinikankaan perheessä Mäki-Matissa 1900-alusta vuosisadan puoliväliin. 1920-luvulla hevonen vaihtui autoon, puhelin helpotti yhteydenpitoa, radio kertoi uutisia maailmalta, levysoitin toi musiikin kotiin ja kahvilaan. Tarinassa esiintyy myös Niinikankaan työntekijöitä sekä muita Mäkimatin asukkaita. Niinikankaan sekatavarakauppa oli monen mäkimattilaisen perheen vakituinen ostospaikka. Kahvila munkkeineen, pianoineen ja levysoittimineen veti puoleensa mäkimattilaisten lisäksi opettajaseminaarin opiskelijoita ja lukiolaisia. Luento löytyy myös tallenteena kaksi viikkoa kyseiseltä kanavalta.

Linkki suoraan youtube-videoon: https://www.youtube.com/watch?v=qv1Mm5ys-bQ

 

 

Tiistai 16.2.2021 klo 17.00–18.30 seurattavissa suorana verkossa Jyväskylän kansalaisopiston youtube – kanavalla

Juhlavuottaan viettävän Keskisuomalaisen varapäätoimittaja Inkeri Pasanen ja
informaatikko Jaana Ojala valottavat lehden näkökulmia Jyväskylään eri vuosikymmenillä. Millainen on ollut 150-vuotiaan lehden suhde kotikaupunkiinsa? Entä kaupungin ja kaupunkilaisten suhde lehteen? Miten suhde on ajan kuluessa muuttunut, entä millainen se on tänään? Luento löytyy myös tallenteena kaksi viikkoa kyseiseltä kanavalta.

 

 

Tiistai 19.1.2021 klo 17.00–18.30 Keski-Suomen museon auditorio
Huom! Luento peruttiin koronatilanteen johdosta. 

Museolehtori Tuula Vuolio-Vallenius ja museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen
kertovat Keski-suomen museon uuden Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn suunnittelu- ja rakentamisprosessista sekä Ruusupuiston uusista suunnitelmista. Näyttely on hienosti ja kiinnostavasti tehty moniulotteinen katsaus Keski-Suomen historiaan.